Curiozități despre mașina ta: De ce are parbrizul puncte negre la margine, cum te ajută, de fapt

de: Iulia Kelt
30 11. 2023

Trăim deja în viitor, dar se pare că, în ciuda acestui aspect, încă nu știm multe despre ceea ce ne înconjoară. Spre exemplu, aveai hanar la ce te ajută punctele negre de pe parbrizul tău, așa cum poți vedea în imaginea de mai sus?

Vezi și: Mașină nouă sau second hand: Ce spun experții despre avantaje și dezavantaje

Din ce sunt realizate aceste puncte negre

Realizate din vopsea ceramică arsă, aceste puncte negre bizare care formează o bandă neagră la marginea parbrizului, servesc trei roluri cheie: structură, siguranță și estetică.

În primul rând, banda este vitală pentru menținerea parbrizului ferm atașat de mașina ta. Vopseaua ceramică aspră oferă nu doar o suprafață mai bună și mai aderentă pentru etanșeul de uretan care leagă fereastra de șasiul mașinii, dar protejează și lipiciul de lumina ultravioletă, care altfel l-ar distruge.

Vezi și: Care este cea mai bună mașină a anului 2024, finaliștii au fost confirmați. BMW, Peugeot, Renault, Toyota sau Volvo, sunt toți pe listă, dar există și o surpriză

Alte motive pentru care sunt acolo

Aceste puncte negre reprezintă un element de siguranță: conglomeratul de puncte, care constă într-un model de pete din ce în ce mai mici dizolvându-se în centru, ajută și la reducerea unei distorsiuni optice aparte.

Această distorsiune este observată în special în timpul creării parbrizului, așa cum a explicat un inginer de la Pittsburgh Glass Works pentru Jalopnik.

Pentru a îndoi sticla, panourile de geam sunt expuse la căldură de peste 700°C, iar banda neagră și groasă ar absorbi acea energie termică mult mai repede decât sticla transparentă.

În cele din urmă, punctele negre sunt acolo și pentru estetică. Banda acoperă lipiciul care atașează parbrizul de șasiu, iar matricea de puncte asigură o tranziție mai subtilă între bandă și ecran.

Vezi și: Care este cea mai bine vândută mașină din lume: premiera în industrie la care nu se aștepta nimeni